ŞEHRİVAN YORUM: ÖNDER ALTINAL - 2017 yılını geride bıraktığımız bu günlerde Van adına önemli adımlar atıldı. Bir taraftan kente yatırımlar yapılırken, diğer taraftan da istihdamın arttırılması için çaba sarf ediliyor. Kentin en önemli yatırımlarından olan çağrı merkezleri kente büyük istihdam alanı yaratırken, Van’da yeni bir çağın başlangıcı olarak değerlendirildi.  

 

Binlerce gence iş kapsı olan ve istihdama büyük katkı sunan çağrı merkezleri Van’da fark yarattı. Yaklaşık bir yıldır çalışmaları devam eden, Van Ticaret ve Sanayi Odasının açılmasında büyük rol oynadığı çağrı merkezlerinden 2’si yıllar sonra Van’a geldi. Geç kalınmış bir yatırım olarak Van kamuoyunda sürekli gündeme getirilen çağrı merkezleri, geç kaldıklarını kabul ederek, geç kalmışlığın verdiği açığı kısa sürede kapatacakları mesajı verdi... Şehrivan Gazetesi olarak sürekli önemini gündemde tuttuğumuz çağrı merkezleri için daha önce birçok haber ve görüşü de sizlerle paylaşmıştık. Peki, çağrı merkezleri Van’a neden bu kadar geç geldi? Bu yatırımların Van’a en büyük katkısı ne olacak? En az 10 yıl önce gelmesi beklenen merkezler, var olan açığı nasıl kapatacak? Gençleriyle 1 milyonun üzerinde nüfusa sahip Van için 2 çağrı merkezi yeterli olacak mı? Bu soruların cevabı da haberimizde...

 

GENÇLER İŞSİZLİKTEN KURTULACAK

Van’da kurulan ve ilk aşamada 800 genci istihdam edecek olan çağrı merkezleri, şimdiden Vanlı gençlerin en büyük umudu oldu. İlk yılın ardında 2 bin kişiye ulaşmayı hedefleyen çağrı merkezleri Van’da hem büyük bir ekmek kapısı oluyor hem de kente kalifiyeli eleman yetiştiriyor. Bu sözü veren de Customer Management Center (CMC) Şirketi Genel Müdürü Aytaç Aydın, “Burası üniversite sonrası bir okul gibi ve biz burada nasıl konuşulması gerektiğin, bilgisayar kullanımını, yazılım geliştirmenin nasıl yapılacağını öğretiyoruz. Burası gençleri iş hayatına hazırladığımız çok güzel bir ortam oluyor. Orada 3-4 çalışan insanlar, firmalarda ihtiyaç olan insanları buradan karşılayacaklar. Dolayısıyla biz size aynı zamanda kalifiye yetişmiş eleman sağlıyoruz. Biz buna çok inanıyoruz. Bunun ekonomiye iyi bir katkısı olacaktır.” Dedi.

 

NEDEN BU KADAR GEÇ?

Van’ın ve Vanlının en çok merak ettiği soruların başında “Çağrı merkezi Van’a neden bu kadar geç geldi” sorusu var. Gazeteniz Şehrivan olarak bizde bu soruyu her 2 şirketin yetkililerine sorduk. WEBHELP Şirketi Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tuna Baliç Gazetemizin bu sorusuna şu cevabı verdi: “Van aslında bu işi için Türkiye’de ilk 5’te sayılması gereken illerden bir tanesi. Bugün farklı illere gittiğiniz zaman burada çağrı merkezlerinde çalışan insanların sayısı bin 500-2 binlere ulaşmış durumda. Biz Van’ı konuşmaya başladığımız zaman, farklı illerde yatırımlarımız vardı. Sizde takdir edersiniz ki yeni bir şehri düşünmek için, öncelikle oralarda bir doluluk sağlamanız gerekiyor. Şehirlerimize baktık nereye gidebiliriz diye. Bu ziyaretler kapsamında Van’a geldik ardından hiçbir şehre gitmedik. Neden Van TSO ile tanıştık ve bize ciddi destekler verdiler. Bu gönül bağı sayesinde de belli temsilcilikleri de getirdik. Biz bu temsilcilere de Van’ın ciddi bir potansiyel taşıdığını söyledik. Gelin hep birlikte Van’da bu yatırımı gerçekleştirelim dedik. Bizim isteklerimiz bazen hızlı bir şekilde olmayabiliyor. Ama bizim için memnuniyet olan şey şu. Biz Van’da bu işi artık başlattık. Hızlı bir şekilde büyüyerek, var olan açığı da kapatacağız.”

 

MÜŞTERİLER VAN’I TERCİH ETMEDİ

Van’a neden geç geldiklerini açıklayan CMC Şirketi Genel Müdürü Aytaç Aydın ise, “Bizim kararımızda müşterilerin etkisi çok fazla oluyor. Müşterilerimiz Doğuya pek sıcak bakmıyorlardı. Biz Malatya’ya bu yatırımı 10 yıl önce yaptık. Urfa yatırımını da 7 yıl önce yaptık. Son 5 yılda böyle bir çalışma içinde olmadık. O dönemlerde de Van böyle bir resim içinde yer almıyordu. Bende o zaman yoktum. Bende böyle bir soruyu sordum daha önce neden Van’a gitmedik diye. Müşterilerimizin fikri bizim için önemli. Onlarda Malatya ve Urfa’ya daha sıcak bakmışlar. Bütün şartları ortaya koyduğumuzda olay sadece o ilin potansiyelini değil, müşterilerin de istekleri önemli. İkisi bir araya gelince de Van’da böyle bir çalışma yapılması kararı alındı. Bizde müşterilerimizin istekleri doğrultusunda Van’a geldik.”

 

ÇAĞRI MERKEZİNİN EN BÜYÜK KATKISI NE OLACAK?

Van’da kurulan çağrı merkezinin en büyük katkısı elbette ki istihdam olacak. Bu istihdamın yanı sıra kalifiyeli eleman yetiştirecek olan çağrı merkezi şirketleri, Van’da genç işsizliği, üniversite mezunu öğrencilerin iş hayatına atılmasına öncülük edecek. Van’da sadece istihdam gözüyle bakılan çağrı merkezlerinin yapacağı katma değer de önemli bir yere sahip. Van’da istihdam sağlayacak olan şirketler, istihdam edecekleri gençleri şehirde sosyal ortama da hazırlamış olacak. Tekstilkent gibi gençleri eğitecek olan merkezler bir nevi bir okul görevi de görmüş olacak. İşte Çağrı merkezlerinin Van’a sağlayacağı en büyük faydaları başlıca bunlar olacak.

 

İSTİHDAM AÇIĞI NASIL KAPATILACAK? İŞTE CEVABI

Van’da yaptıkları yatırımın önemli olduğunu söyleyen Aydın, istihdamın artırılması ve bugüne kadar Van’a gelmeyen çağrı merkezi istihdam açığını kapatacaklarını söyledi. Aydın, “Biz rakiplerimize değil işimize bakıyoruz. Rekabet çok iyi bir şey. Biz şirket olarak 2017 yılında yüzde 40’ın üzerinde bir büyüme kaydettik. Biz inşallah bu ivme ile devam edip yaratabileceğimiz kadar istihdam yaratmak istiyoruz. Devletin de bu anlamda önemli destekleri var. Bildiğiniz gibi cazibe merkezleri programı var. Biz buna bakmadan masaya elimizi vurduk ve buraya gelip yatırım yapacağız dedik. Bunun iyi görülmesi gerekiyor.” Aydın ayrıca İzmir’de destekledikleri hastane gibi Van’daki hastaneyi de desteklemek istediklerini belirtti.

 

VAN İÇİN YETERLİ Mİ?

Van’da kurulan çağrı merkezlerinden bir tanesi (CMC) Organize Sanayi Bölgesi’nde hizmete başladı. Webhelp ise Van TSO hizmet binası altında yakında hizmete başlayacak. Peki, 2 çağrı merkezi Van için yeterli mi? Şehrivan Gazetesi olarak aldığımız fikirler, edindiğimiz bilgiler ve saha da yaptığımız çözümlemelere göre. Yeterli değil. Yeni bir merkezin açılması hem rekabeti hem de istihdamı bir çıta daha yukarı taşıyacak. 800 kişi ile başlayan 2 merkez, 3’üncü merkez ile en az bin 200-bin 300’e ulaşacak. Bir yıl içinde büyüyen şirketler birde istihdamı artırınca bu sayı 3 binin üzerine çıkacak. Van gibi genç nüfus potansiyeli yüksek olan Van’a 3,4 değil belki de zamanla 4,5’te yeterli olmayacak. Ancak yapılan her yatırım gençleri işsizlikte uzaklaştıracak ve Van’ın kişi başına düşen milli gelirde yükselecek.

Editör: TE Bilisim