ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ/ HAMİT KARAKUŞ - Van Büyükşehir Belediyesi ile Van Valiliği’nin ilkini geçtiğimiz yıl açtığı, bu yıl da ikincisini düzenlediği kitap fuarı bir kez daha Van’a start aldı. 2. Van Kitap Fuarı adıyla açılan ve Türkiye’nin en önemli yayınevlerinin yerini aldığı fuar düzenlenen törenle okuyucularla buluştu. Vali Zorluoğlu’nun büyük emekler vererek kente kazandırdığı fakat Van’dan ayrılması nedeniyle açılışına katılamadığı fuarın ilk gününde açılış Van Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan ve konukların katılımıyla gerçekleşti. Van milletvekili Abdulahat Arvas’ın da katıldığı törenle açılışı yapılan fuarın açılış töreninde kentin dinamiklerinin çok büyük katılım sağlamadığı dikkat çekse de halkın fuara katılımı ilk günden yoğun oldu. Açılış açılmaz Vanlılar’ın, öğrencilerin ve kitapseverlerin akın ettiği fuarda daha ilk günden büyük bir kitap satışı yaşandı. Alanda, vatandaşlarla görüşen Şehrivan da halkın fuarla ilgili görüşlerini derlerken, Geçtiğimiz yıl rekor katılımın olduğu fuar, ilk günden herkesten tam destek aldı.

 

 

KAPLAN: BELEDİYECİLİK SADECE YOL YAPMAK DEĞİL

 

Kitap fuarının açılış konuşmasını yapan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Ülker Cem Kaplan, Belediyeciliğin sadece yol yapmaktan ibaret olmadığını söyledi.

 

Büyükşehir Belediyesinin sosyal ve kültürel etkinliklerine değinen Kaplan Belediyeciliğin sadece yol yapmak olmadığını ifade etti. Kaplan, ‘‘Çöpleri almak, üst yapıyı yapmak, park yapmak Belediyeciliğin görünün yüzüdür. Bu görünenlerin dışında Belediyeciliğin, özellikle Büyükşehir Belediyemizin son 2 yıl da sosyokültürel anlamda yapması gerekenleri de yerine getirmiştir. Büyükşehir Belediyemize son 2 yılda aktarılan kaynakların nasıl harcandığını bütün şehrimiz çok açık bir şekilde görüyor.” Diye konuştu.

 

 

“NE MUTLU BİZE”

 

Bu çalışmalar kapsamında Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük kitap fuarı şuan kitapseverlere kapılarını açtı. Geçen yıl 100 yayınevi ile başladık. Bu yıl 150 yayınevi ve 150’den fazla yazarımız var. Bunun yanında sahaflık mesleğinden de aramızda katılımcılar var. Yüce Rabbimizin ‘Oku’ emri ile başladı serüvenimiz. Sloganımız da buydu. Okumanın anlamını gençlerimize öğretmeye yönelik bir faaliyette bulunmuşsak ne mutlu bize. Belediyemizin imkânlarıyla 24 bin öğrenciyi kitap fuarına ücretsiz olarak taşımayı hedefliyoruz. Emeği geçen herekse teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

 

ASLAN: ÇOCUKLARIMIZ OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANSIN DİYE KİTAP OKUTULUYOR

 

Kaplan’dan sonra konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan’da emeği geçenlere teşekkür ederek kitap fuarının hayırlı olmasını temenni etti. Aslan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçen yıl ilkini düzenlediğimiz kitap fuarında yaklaşık 150 bin kitapsever fuarımızı ziyaret etmişti. Bu seneki hedefimiz bunun üzerinde kitapseverimizin fuar alanımız ziyaret etmesini hedefliyoruz. Tabii bunun yanında fuar alanımızı ziyaret eden vatandaşlarımızın çevrelerine de fuardan bahsederek onları da alanı gezmeye teşvik etmesi gerekiyor.  Maalesef ülkemizde kitap okuma alışkanlığının çok düşük olması hepimizin malumu. Tabii bunda en önemli nedeni, daha küçükken kitap okuma alışkanlığını kazandırılmasında geçiyor. Çocuklarımız evlerimizde bizleri kitap okurken görüp örnek alırlar. Eğer görmezlerse maalesef bunu hayatlarına aşılayamıyorlar. Milli Eğitim Müdürlüğümüz de ‘Van okuyor’ kampanyası başlatmıştı. Her gün ilk 10 dakika çocuklarımız okuma alışkanlığı kazansın diye kitap okutuluyor. Bu projeyi bu sene hayata geçirdik. Biz de konunun yakın takipçisi olacağız.”

 

 

ARVAS: NESLİMİZİ KAYBETMİŞİZ

 

Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Valiliği öncülüğünde yapılan ‘2.Van Kitap Fuarı’nın açılmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden AK Parti Milletvekili Abdulahat Arvas, “Kitap fuarının mutlaka ehemmiyet ve öneminin ailelerin idrak etmesi lazım. İlim ve irfan olan bir topluluk, medeniyet seviyesi de yüksek, ilim seviyesi de yüksek, insan değerleri de çok yüksek bir topluluktur. Bizim medeniyetimiz ilim, irfan medeniyeti ama bugün batı medeniyetinin bozuk fikirleri peşinden koştuğumuzdan dolayı kendimi kaybetmişiz. Gençliğimizi de kaybetmişiz. Öyle bir ortam da yaşıyoruz ki teknolojinin nasıl her yeri istila ettiği, gençlerin nasıl telefonlara mahkûm ettiği, neslimizi nasıl mahvettiği ortadır. Bugün ilmi içerisindeki olan kötü durumları hepimiz müşahede ediyoruz. Biz gerçekten neslimizi kaybetmişiz. Gerçekten değerlerimizi kaybetmişiz. Yine de bunları okumayla buluşturmaya, ilim ve irfan ehli olan doğru bilgili olan insanların kitaplarıyla buluşturmaya,  Van Büyükşehir Belediyesi’nin bu organizasyonuyla inşallah güzel kitapları, güzel halkımızla buluşturacağız.” İfadelerini kullandı.

 

 

“BİZLER OLDUKÇA MUTLUYUZ”

 

Öğrencilerin bir araya gelerek fuara katılmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Nihal Çiçek, “Bütün öğrencilerin bir araya gelmesi tabi ki çok güzel bir şey. Bizler oldukça mutluyuz. Talep pek fazla olmadı açıkçası. Devamı gelmeli, bu projelerin devamını bekliyoruz heyecanla. Bizlere fazlasıyla bilgi kazandık fuarda. Ben şahsen kendim öğrenciyim, ikincisi düzenleniyor sanırım bu fuarın, arkadaşlarımda, bende, çevredekiler de bu fuardan fazlasıyla memnun. Bence olması gereken bir şeydi. Daha önceden olması gerekiyordu baya geç kalındı.” Dedi

 

 

“BU TÜR FAALİYETLERİN OLMASINI TALEP EDİYORUZ”

 

Açılan kitap fuarının kendileri açısından önemli olduğunu belirten Ertuğrul Odabaşı, “Bu tür faaliyetlerin daha çok artmasından taraftarız. Hem insanlar bilgileniyor, hem kitapları daha ucuza alabiliyoruz. Böyle güzel faaliyetler artarsa bizim için, gençler için, vatandaşlar için, okurlar için çok yararlı olacağını düşünüyorum. Bizler okulca bu faaliyete katıldık. Oldukça memnunuz. Birkaç kitap aldık ve yazarlar, şairler hakkında bilgi aldık. Bu tür faaliyetlerin olmasını talep ediyoruz.” Diye konuştu

 

 

“HER YIL OLMASINI İSTİYORUZ”

 

Okulca fuara katıldıklarını, muhteşem bir fuar olduğunun altını çizen Talha Ökmensuna, “Bizleri kitaplarla, romanlarla, şiirlerle, şairlerle, yazarlarla bilgilendirdiler. Yayınlar hakkında da bilgi aldık burada ki insanlardan. Bu etkinlik bizim için iyi oldu. Fuarda çok güzel kitaplar var. Kitapları da bu güzel sıcak ortamı da çok sevdik. Her yıl olmasını istiyoruz bu faaliyetlerin hatta her ay olursa bizim için, okurlar için, vatandaşlar için, okurlar için ve bilgi sahibi olmak isteyenler için çok iyi olur.” Dedi. 

 

 

“İNŞALLAH DEVAMI DA GELİR”

 

Çizgi roman üzerine çalıştığını ifade eden Yücel Altınöz, “İlk kez geliyoruz. Doğu Anadolu’ya yararlı olacağını düşünüyorum çünkü belli bir okuyucu kitlesi var. Doğulular da bir şeylerden faydalanacaklar. İnsanlara bilgi katacağımız düşünüyorum. Bu etkinlik Van için ya da Doğu Anadolu bölgesi için yapılacak en güzel şeylerden birisi. Kültür adına, insanların okuması adına çok çok faydalı bir çalışma oluyor ve olacakta. İnşallah devamı da gelir. Talep ilk gün için fena değil aslında. Ben kendi adıma konuşmuyorum gördüğümü söylüyorum talep fena değil. Gayet iyi başladık daha da iyi olacağına inanıyorum.” İfade etti.

 

 

“OKUYUCULARI BURAYA BEKLİYORUZ”

 

Van’da güzel bir şekilde ve ilgiyle karşılaştıklarını belirten Cemal Gürdal, “Okurlarla buluşmak için bu bölgede ki insanlarla buluşmak için, bilgi aktarmak için, kitaplarımızı tanıtmak için, okumayı sevdirmek için geldik. Daha ilk gün ona rağmen bölge halkının ilgisi ve yönelimi oldukça güzel. Çok keyifli ve sıra dışı bir fuar. Bütün kitapseverleri, okumak isteyenleri, okuyucuları buraya bekliyoruz. Şuan için talep oldukça güzel. Daha ilk gün olmasına rağmen talep güzel. Ve bugün Cuma hafta içi olmasına rağmen ilgi var. Hafta sonu daha yoğun bir ilgi olacağına inanıyorum. Bu tür etkinliklerin daha çok olmasını, daha çok artmasını istiyoruz. Doğu Anadolu halkının ilgisi oldukça muhteşem. İnsanları elimizden geldikçe bilgilendiriyoruz. Yayınlar hakkında, kitaplar ve romanlar hakkında. Etkinliğimize okuyucuları tekrar bekliyoruz.” Dedi

 

 

KİMLER KATILACAK

 

10 gün sürecek olan kitap fuarına Abdurrahman Dilipak, Yavuz Bahadıroğlu, Ahmet Şimşirgil, Bahadır Yenişehirlioğlu, Canan Tan, Sevil Atasoy, Levent Gültekin, Kemal Hamamcıoğlu, Kahraman Tazeoğlu, Şermin Yaşar, Ahmet Günbay Yıldız, Mehmet Ali Bulut, Büşra Sanay, Ataol Behramoğlu, Sinan Yağmur, Emine Şenlikoğlu, Emre Dorman, Senai Demirci, Alişan Kapaklıkaya, Halit Ertuğrul, Banu Avar, Murat Tavlı, Kerem Fırtına, Meltem Güner gibi 150’nin üzerinde yazar ve araştırmacı katılarak imza günleri düzenleyecek.

 

 

FUARA BİRÇOK İLDEN KİTAP EVİ KATILACAK

 

Fuara İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa birçok ilden 150’nin üzerinde yayın evi ve kitap evi katılım sağlayacak. Farklı ülkelerden kitapseverlerinde katılması beklenen fuarı bu yıl 250 binin üzerinde kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

 

 

FUAR AÇILIŞ SAATLERİ

 

Doğu Anadolu'nun en büyüğü ‘Van kitap fuarı’ bugün gerçekleşen açılış sonrası her gün 10.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

 

Editör: TE Bilisim