Sağlık Bakanlığı, hayat kurtaran 112 Acil Servis ambulanslarında yeni sisteme geçiyor. Acil Sağlık Otomasyon Sistemi (ASOS), Türkiye'de akıllı ambulans dönemini başlatacak.

 

ARKADAN TAKİP EDENE DE CEZA

12 saniye içinde ambulansa yol vermeyen ve ambulansı arkadan takip eden araçlar ön ile arka kameralar sayesinde belirlenerek sürücülerine ceza kesilecek.

 

EN YAKIN AMBULANS SEVK EDİLECEK

Ambulansın gittiği hastanın ve vakanın tıbbi özgeçmişi, olay yerine varmadan çıkarılacak. Ambulans çağrısı cep telefonundan yapıldıysa adres istenmeyecek, telefondan konum belirlenerek en yakındaki ambulans olay yerine sevk edilecek.

 

10 DAKİKADA OLAY YERİNDE

112 Acil Servis ambulanslarıyla ilgili yeni düzenlemeleri anlatan Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar, akıllı ambulans sistemini bu yıl sonunda uygulamaya başlayacaklarını söyledi.

Ambulansların şehir içinde en geç 10 dakika, köylerde ise 30 dakikada vakaya ulaşmasını amaçladıklarını belirten Nacar, "Kaç ambulans görevde, kaç kilometre yapıldı, kaç vaka alındı, kaç vakaya ne kadar zamanda gidildi, bunların hepsi artık Acil Sağlık Otomasyon Sistemi'nde (ASOS) yer alacak" dedi.

 

"ADRES SİNYALDEN BELİRLENECEK"

Yeni sistemde her ambulansta tablet ve navigasyon cihazı bulunacağını vurgulayan Nacar, "Ambulanslarımızda navigasyon cihazı ve vakanın tıbbi geçmişini elektronik ortamda görebileceğimiz bir tablet olacak. Arama cep telefonundan yapıldıysa adres istenmeyecek, telefondan gelen sinyalle direkt konum alınacak. İstasyon, en yakın ambulansı sistemde bularak olay yerine sevk edecek. Sistem adres bilgilerini en yakın ambulanstaki navigasyon cihazına bildirecek. Cihaz, alternatif 4-5 yolu bularak trafiğin en düşük olduğu yolu zamanlamayla birlikte ambulans şoförüne sunacak. Daha önce adres istiyorduk, sokak adları değişmiş oluyordu, yolu bulmakta zorlanıyorduk ve adres tarifi alırken kazalar yaşanıyordu" diye konuştu.

 

AMBULANSIN ÖNÜNE VE ARKASINA KAMERA

Trafikte ambulansa yol vermeyen araçlarla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü ile prokotol imzalama aşamasında olduklarını kaydeden Nacar, şunları söyledi:

"Ambulansın arkasında bulunan kameranın aynısını öne de yerleştireceğiz. Ambulansa yol vermeyen ve arkadan hızla takip eden sürücüler ön ve arka kamerayla tespit edilecek. Kamera sürekli kayıt yapacak. Bir kaza veya bir şikâyet olursa bu kameradan izleyebileceğiz. Yol vermeyen araçları tespit ettiğimizde 12 saniyelik bir görüntü alınacak ve Trafik Şube Müdürlüğü'ne gönderilecek.

 

80 LİRA CEZA

12 saniye, bir aracın yolu açması için kısa bir süre olarak görülebilir. Ancak önce siren sesi açılacak, ardından uyarı ikazı yapılacak, 12 saniyelik süre bundan sonra başlayacak. Bu süre içinde yol vermeyen sürücüye 80 TL ceza kesilecek. Ayrıca ambulansa 2, 3 ve 4 şeritte nasıl yol verilir bunun standartlarını belirliyoruz. Bu standartlar okullarda da öğretilecek, ehliyet sınavlarında da sorulacak. Dizilere ve filmlere de, bu bilgilerin aktarılacağı kurgu sahneler eklenecek."

 

"HASTANIN TIBBİ ÖZ GEÇMİŞİ ÖNCEDEN BİLİNECEK"

Osman Nacar, vatandaşların tıbbi bilgilerinin yer aldığı e-nabız sisteminin ambulanslarda kullanılacağını da dile getirdi:

"Ambulans harekete geçtikten sonra gidilen hastanın ismi, e-nabız sistemine düşecek. Sistem birkaç dakika içinde o şahısla ilgili tıbbi özgeçmişi çıkaracak. Hastanın kan grubu, ameliyatları, hastalıkları, kullandığı ilaçlar ve alerjik olduğu durumlar daha olay yerine varmadan öğrenilmiş olacak.

Editör: TE Bilisim