Dolarda sakin yükseliş sürüyor. Dolar kuru geçtiğimiz yoğun bir haftanın ardından yeni haftaya 28,39 TL'den başladı. Euro ise 30,48 TL'den başladı.

Dolar kuru yılbaşından bugün yüzde 51 düzeyinde yükseldi. Bu hafta veri açısından sakin. Bugün Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ekim ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıklayacak. Cuma günü ise Sanayi Üretim rakamları açıklanacak. Bugün ise ABD'nin Dışişleri bakanı Blinken'i ziyareti ve etkileri takip edilecek.

Geçen hafta TCMB 2023 yılının son enflasyon raporunda enflasyon tahminlerini yukarı yönlü güncelledi.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan sunumuna başlarken "Banka olarak görevimiz enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek" dedi. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, "Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Merkez Bankası, 2023 ve 2024 yıl sonu enflasyon hedeflerini yukarı yönlü güncelledi. Raporda güncellemeler "Enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 65,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki yüzde 58,0). Enflasyonun 2024 yıl sonunda yüzde 36,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki yüzde 33,0)" şeklinde verildi. Hafize Gaye Erkan, enflasyonun 2024 Mayıs ayında zirve yapmasını ve ardından gerilemesini beklediklerini söyledi. Başkan Gaye Erkan "2024 yılının ikinci yarısında parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörüyoruz." dedi.

Piyasalar Fed haftasına pozitif başladı! Piyasalar Fed haftasına pozitif başladı!

KKM'ye ilişkin olarak ise "Aceleyle (KKM'den) çıkış stratejisinde değiliz, KKM ivmelenerek çözülüyor gidişattan memnunuz." dedi.

Dün BDDK'nın yayımladığı haftalık verilere göre 27 Ekim ile biten haftada KKM 62 milyar TL azaldı. KKM'den Ekim ayı boyunca 295 milyar liralık çıkış yaşandı.Yükselen mevduat faizleri KKM'nin cazibesini azaltıyor. Öte yandan TCMB'nin bu hafta KKM'deki zorunlu karşılık oranlarını artırmasıyla KKM'den çıkışlarının hızlanacağı öngörülüyor.

Bir gün sonrasında açıklanan enflasyon rakamları ise beklentilerin altında kaldı. Ekim ayı enflasyonu beklentilerin altında aylık yüzde 3,43, yıllık ise yüzde 61,36 olarak gerçekleşti. Beklentiler yıllık yüzde 62 olacağı şeklindeydi.

Kaynak: T24